Prioriteti razvoja APV usmereni ka ljudskim resursima

Bez autora
Oct 30 2013

Prioriteti razvoja AP Vojvodine za period 2014-2020. usmereni su ka ljudskim resursima, infrastrukturi, privrednom rastu, kao i unapređenju institucija, izjavio je danas pokrajinski sekretar Branislav Bugarski tokom predstavljanja prioriteta iz Plana regionalnog razvoja AP Vojvodine na Sajmu investicija Investexpo.Plan je osnovni dokument iz koga proizilazi regionalna politika i kojim je pokrajinska Vlada postavila temelj za dalje unapređenje lokalnih samouprava.

Prioriteti razvoja APV usmereni ka ljudskim resursimaPrioriteti razvoja AP Vojvodine za period 2014-2020. usmereni su ka ljudskim resursima, infrastrukturi, privrednom rastu, kao i unapređenju institucija, izjavio je danas pokrajinski sekretar Branislav Bugarski tokom predstavljanja prioriteta iz Plana regionalnog razvoja AP Vojvodine na Sajmu investicija Investexpo.

Bugarski je rekao da je Plan osnovni dokument iz koga proizilazi regionalna politika i kojim je pokrajinska Vlada postavila temelj za dalje unapređenje lokalnih samouprava.

U Pokrajinskom sekretarijatu za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu smo shvatili da su neophodna tri elementa za sve gradove i opštine u Vojvodini. Pre svega, treba da imaju dokument kojim će definisati svoje prioritete, zatim je neophodno da formiraju telo koje će sprovoditi te razvojne ciljeve i, treće, moraju imati instrument komunikacije sa svojim građanima, istakao je Bugarski i dodao da do sada 35 opština ima definisanu strategiju razvoja, isto toliko gradova i opština je formiralo kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, a 41 opština je implementirala sistem odgovora građanima "48 sati".

Prema njegovim rečima, cilj je da lokalne samouprave budu servis građana i da se modernizuju. To podrazumeva definisanje odgovarajućih poslova i osoba koje su za njih zadužene, zatim kome su one odgovorne i u kom vremenskom periodu treba da realizuju svoja zaduženja. Ovim postupkom se, kaže Bugarski, ide ka sertifikaciji opština.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu izjavio je da gradovi i opštine treba da budu efikasni i da predstavljaju servis svojih građana. Ispunjavanjem svih elementa unapređenja lokalne uprave, koji su obuhvaćeni "Vojvođanskim standardom", gradovi i opštine postaju konkurentniji sa svojim projektima, ako imaju odgovarajuće utemeljenje i obrazloženje. Bugarski je takođe istakao i značaj Plana regionalnog razvoja u pregovorima sa Evropskom unijom, radi aktivnog uključivanja Vojvodine u celokupan proces.

Pored pokrajinskog sekretara, o prioritetima Plana regionalnog razvoja AP Vojvodine govorili su i predstavnici Agencije za ravnomerni regionalni razvoj APV. Nakon toga, održana je i prezentacija o podsticajima Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i NALED-a u 2013. godini za kreiranje povoljne poslovne klime, na kojoj su govorili Branislav Bugarski i direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

U okviru današnjeg programa na Investexpu, održano je svečano proglašenje najboljeg štanda sajma. Nagrade su, u 4 kategorije, dobili Grad Novi Sad, Opština Irig, Grad Pančevo i Opština Prijepolje.

Na ovogodišnjem Sajmu investicija, Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu nastupa zajedno sa svojim partnerima. To su: Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Regionalne razvojne agencije Bačka, Banat i Srem, zatim Agencija za ravnomerni regionalni razvoj APV, Fond "Evropski poslovi" i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik